Airco service

Neem contact met ons op

050-4061478

Aircoservice voor uw auto

Een aircoservice zorgt er voor dat uw auto optimaal blijft werken. Veel auto’s en bedrijfswagens hebben een airco, zodat u comfortabel, geconcentreerd en ontspannen kunt autorijden. Zomers houdt de airco uw auto lekker koel en in de winter voorkomt de airco dat de ruiten beslaan. Ook uw airco heeft onderhoud nodig. Laat uw airco daarom regelmatig controleren.

Waarom uw airco onderhouden?

Anders dan veel mensen denken is het aircosysteem niet onderhoudsvrij. Zelfs een goed werkende airco verliest 8% tot 10% koudemiddel per jaar. Na enkele jaren merkt u dat de koelcapaciteit van de airco minder wordt. Een te kort aan koudemiddel kan daarnaast de compressor van de airco beschadigen, doordat deze te weinig wordt gesmeerd. Dit is echter een dure reparatie van €800-, of meer! Laat uw airco daarom op tijd vullen!

Aircoservice: airco vullen

Wilt u weten of uw airco nog goed werkt? Kom dan langs om uw airco te laten nakijken. Onze specialisten controleren de werking van uw airco en of deze de temperatuur in uw auto nog onder controle houdt. Met een Airco Servicebeurt wordt het koudemiddel van uw airco vervangen. Met Airco Fresh wordt uw airco gereinigd van bacteriën en schimmels, en voorzien van een frisse geur. Wij adviseren een jaarlijkse controle en eens per twee jaar een servicebeurt voor uw airco om deze te reinigen. Wanneer nodig, is het verstandig om de airco in uw auto te laten bijvullen. 

Gebruikers tips van uw airco

Met onze tips kunt u energie besparen en uw airco in goede conditie houden. Koel een erg warme auto eerst door ramen en deuren te openen zodat de warmte kan vervliegen. Schakel de airco vijf minuten voor aankomst uit: zo beperkt u condensvorming en daarmee ook kans op schimmel. Zet uw airco minimaal eens per week tien minuten aan, ook in de winter. Dit voorkomt lekkages door uitdroging en nare luchtjes door stilstand. Ten slotte: laat uw airco jaarlijks controleren.

Tips van uw garagist

  • Zet de airco minstens één keer per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages en nare luchtjes. 
  • Zet de airco niet te koud. Het verschil met de buitentemperatuur kan het beste niet groter zijn dan 6 graden. 
  • Zet voor vertrek kort de deuren of ramen open, zodat de meeste warmte verdwenen is. 

Hoe werkt het airco systeem van uw auto?

Instromende (warme) buitenlucht wordt door de airco afgekoeld. De airco van een auto bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel wordt rondgepompt. Het is een natuurkundig principe: door verandering van druk kan de temperatuur worden beïnvloed. Indien u meer informatie wil, dan vertellen de specialisten van garage Wekema u graag meer over de werking van uw airco. 

De airco van een auto heeft verschillende onderdelen. 

  1. Compressor verplaatst het (lage druk) gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk).
  2. Het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat het zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuurdaling wordt het middel vloeibaar.
  3. De filterdroger verwijderd vuil en vocht. 
  4. Het vloeibare koudemiddel in de auto airco nog steeds onder de hoge druk, stroomt naar het expansieventiel. Dat reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten. 
  5. In de verdamper wordt het koudemiddel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken. Dit onttrekt warmte aan de buitenlucht. De aanjager blaast deze koele lucht langs de verdamper in de auto.